InnoTeP 2020: Circulair innoveren

Welkom bij onze ‘ingeblikte’ conferentie over ‘circulair innoveren’. Wie onze conferenties kent, weet dat ze bestaan uit een combinatie van bedrijfspresentaties, achtergrondbeschouwingen en discussie. Dat bieden we nu ook op deze webpagina aan.

Het thema ‘circulair innoveren’ is opgedeeld in drie blokken: 1. Circulair ondernemen; 2. Plastic, bioplastic of helemaal geen plastic? 3. Afval als grondstof. In plaats van een podiumdiscussie hebben we drie deskundige personen gevraagd om de filmpjes en het andere materiaal dat we hier aanbieden te bekijken en de betrokkenen een aantal vragen voor te leggen. De gespreksleiders zijn Linda van de Maat, Douwe Jan Joustra en Mirjam Kibbeling.

Dank aan de afdeling Institute for Management Research van de Radboud Universiteit die ons ook dit jaar weer ondersteunt. We zijn blij dat Boonstoppel Subsidie Advies ondanks de moeilijke tijden voor de tweede keer sponsor is van InnoTeP.

Klik hier voor een korte presentatie over wat Boonstoppel Subsidie Advies voor u kan doen.

Navigeer hier door ons virtuele programma:

Inleiding

Het programma wordt ingeleid door Arnold Tukker (Hoogleraar industriële ecologie in Leiden), die aan de hand van een aantal ongemakkelijke waarheden laat zien, dat circulariteit een enorme en misschien wel onmogelijke opgave is. De lezing van Tukker is in het Nederlands, maar de plaatjes die hij laat zien zijn in het Engels. Om ze nog eens rustig te kunnen bekijken, hebben we zijn presentatie met sommige plaatjes extra uitvergroot ook apart opgenomen in het programma.

1: Circulair ondernemen

In het blok “Circulair ondernemen” stellen drie bedrijven zich voor: Bedzzzy (Lisette Lamberts), Interface (Janneke Leenaars) en Wieland Textiles (Hans Bon), die zich respectievelijk richten op matrassen, vloerbedekking en textiel. Daarmee hebben we in elk geval al een flink volume aan verbruiksproducten te pakken. Linda van de Maat heeft ze nog eens aan de tand gevoeld en doet daarvan verslag.

Interface

Zie ook de volgende pdf’s met aanvullende informatie:
Re-Entry: over hergebruik van tapijttegels
Rapport Lessons for the Future: een reflectie op onze ‘Mission Zero’
Climate take back

Bedzzzy

Lees meer over Bedzzzy in “Bedzzzy’s verhaal (pdf)

Wieland Textiles / Fibersort

Discussieverslag – wat is de stand van circulair innoveren?

Linda van de Maat overdenkt de bedrijven die hierboven aan bod zijn gekomen (pdf) en gaat in dialoog met Lisette Lamberts van Bedzzzy (pdf). Ook is Linda het gesprek aangegaan met Janneke Leenaars van Interface.

2: Plastic, bioplastic – of helemaal geen plastic?

Het thema “Plastic, bioplastic of helemaal geen plastic?” begint met een stuk van Roland ten Klooster (Hoogleraar verpakkingstechnologie aan de Universiteit Twente). Hij laat zien dat plastic veel voordelen heeft en dat het niet zo gemakkelijk is om er afscheid van te nemen. Daarna volgen filmpjes van vier bedrijven: Umincorp (Bin Hu), Koninklijke van Wijhe (Menno Beek), Save Plastics (Bram Peters) en BE O Bottle. Douwe Jan Joustra doet verslag van zijn kritische beschouwing van het materiaal.

De toekomst van plastic verpakkingen

Prof. dr. ir. Roland ten Klooster (Universiteit Twente) legt uit waarom plastics zo’n gewild verpakkingsmateriaal zijn, en hoe we ze in de toekomst kunnen gebruiken.

Tevens verwijzen we u graag naar het boek ‘The State of Sustainable Packaging’ van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. U kunt het boek via deze link krijgen: https://kidv.nl/kidv-lanceert-the-state-of-sustainable-packaging

Umincorp: scheiden van plastics

Lees verder op de website van TU Delft waar prof. dr. Peter Rem wordt geïnterviewd over de technologie van magnetisch plastic scheiden.

Van Wijhe Verf: nieuwe emmers – van oud plastic

Save Plastics: Afvalplastic als bouwmateriaal

Voor een diepere kijk in de wereld van Save Plastics, zie deze documentaire.

BE-O-Bottle: Plastic zonder aardolie

Discussieverslag: ‘shallow’ of ‘deep’ circulariteit?

Benieuwd naar meer? Een langere versie van de reflectie van Douwe Jan Joustra vindt u op ons YouTube kanaal.

3: Een einde aan afval

Het thema “Afval als grondstof” omvat presentaties van drie bedrijven. ARN B.V. (Gerard van Gorkum) en Dar (Bart de Bruin) zijn respectievelijk de afvalverbrander en de afvalverzamelaar van Nijmegen en omstreken, maar ze hebben veel meer in hun mars. CirTec (Carlijn Lahaye) komt niet uit de regio, maar haalde het nieuws met het oogsten van cellulose uit rioolwater. En er is een filmpje waarin Mirjam Kibbeling (STILWERKT) met de drie bedrijven praat. Maar eerst stelt ze de drie bedrijven kort voor:

ARN B.V.: Luiers als bron van hoogwaardige grondstoffen

CirTec: Vezels uit afvalwater

Dar: De milieustraat als knooppunt van tientallen grondstofketens

Groepsdiscussie: komt er echt een einde aan afval?

Tot slot / verder lezen

We sluiten niet af met een eigen conclusie over circulair innoveren (kijk nog eens naar de presentatie van Arnold Tukker), maar wijzen wel graag op het artikel dat wij onlangs publiceerden: https://www.wbs.nl/publicaties/maak-van-het-klimaatprobleem-geen-maanlanding

En dan hebben we nog diverse suggesties voor mensen die nog meer willen weten:

2 thoughts on “InnoTeP 2020: Circulair innoveren

  1. Chris Peeters

    Ik heb een vraag aan Bart de Bruin van de Dar.
    Vanwege de Regionale Energie Strategie moeten de komende jaren honderdduizenden zonnepanelen alleen al in de regio Nijmegen worden geinstalleerd.
    Daar zitten heel veel waardevolle (soms schaarse) materialen in.
    Die hebben een levensduur van zo’n 20 jaar.
    Dat betekent dat er een steeds grotere stroom van afgedankte zonnepanelen aankomt.
    Is de DAR er al op voorbereid om die zo duurzaam mogelijk te demonteren?
    Is er al een circulair ontworpen zonnepaneel beschikbaar, waaruit de grondstoffen optimaal kunnen worden herwonnen?
    Zo ja, dan zou je gebruik daarvan moeten afdwingen.
    Zo nee, is het dan niet zinvol een ontwerp-prijsvraag uit te schrijven voor zo’n circulair zonnepaneel??

    Reply
    1. Raphaël Smals Post author

      Namens Bart de Bruin van Dar kan ik de volgende korte antwoorden geven op een aantal van deze vragen:

      > Is de DAR er al op voorbereid om die zo duurzaam mogelijk te demonteren?
      Nee, nog niet. We zijn wel bezig met het opbouwen van een electronica-hub.

      > Is er al een circulair ontworpen zonnepaneel beschikbaar, waaruit de grondstoffen optimaal kunnen worden herwonnen?
      Dit is bij ons niet bekend.

      > Zo ja, dan zou je gebruik daarvan moeten afdwingen. Zo nee, is het dan niet zinvol een ontwerp-prijsvraag uit te schrijven voor zo’n circulair zonnepaneel??
      Dat is zeker zinvol. Dit geldt feitelijk voor alle niet circulaire producten die er op de markt zijn. En dat zijn er nog veel.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *